Ads 468x60px

zondag 18 november 2012

Homemade low carb pitabroodjes


Ze zijn zo ontzettend handig, heerlijk om bij het avondeten te vullen met heerlijk gekruid vlees.
Of om gevuld mee te nemen naar je werk. En wat helemaal super is het is nog geen 5 gram netto carb per broodje. Hou er echter wel rekening mee dat deze broodjes echt supermachtig zijn en dat je aan één broodje echt genoeg hebt.

Wij hebben thuis geprobeerd een tweede (gevuld met gyrosburger) naar binnen te werken, maar dat is echt niet gelukt.

Het was even expirimenteren maar ik heb het lekkerste low carb pitabroodje tot nu toe gevonden. Makkelijk om te maken en je kunt natuurlijk ook een hele bubs maken en lekker invriezen. De pitabroodjes zijn na het bakken nog 3 dagen houdbaar in een goed afgesloten zak of twee maanden in de vriezer.

Wil je ze dan weer gebruiken, gewoon even opwarmen in de broodrooster of oven.

Ingrediënten:
  • 1 eetlepel droge gist
  • 3/4 cup tarwegluten
  • 1/4 cup sojameel
  • 1/4 cup tarwezemelen
  • 1/4 cup lijnzaadmeel (is gewoon lijnzaad, maar dan fijngemalen in blender)
  • 1/4 cup amandelmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3/4 cup lauw water.
Bereiding:

Meng in de kom alle droge ingrediënten (van de gist t/m het zout). Doe ze in de broodbakmachine en voeg de olijfolie en water toe. Zet de broodmachine op de stand alleen bereiden deeg (alleen kneden en reizen) Ik heb ook nog voor het snelle programma gekozen van ongeveer 45 minuten.

Zodra de broodmachine klaar is verwijder je het deeg uit de machine en deel je het deeg in vier bolletjes. Vorm van elke bolletje een platte ronde schijf van ongeveer een halve cm dik met een deegroller.

Tip: leg het deeg op platte gladde ondergrond en leg er een stuk plasticfolie overheen en ga er dan met de deegroller overheen. Zo voorkom je dat het deeg vast blijft plakken aan de deegroller.

Laat de vier platte schijven nog een uurtje staan met een vochtige theedoek er over. Verwarm de oven voor op 200 C . Bak de pitabroodjes ongeveer 11 tot 14 minuten in de oven of tot de broodjes bruin beginnen te worden. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking.

Nou heeft natuurlijk niet iedereen een broodmachine, dus ook nog even de ouderwetse manier.
Meng in een kom de droge ingrediënten (gist t/m zout). Voeg de olijfolie en de water toe. Meng tot het een samenhangend deeg begint te worden. Kneed dan nog een minuut of twee door tot het een mooi stevig en homogene deegbol is geworden.

Snijd het deeg in vieren en vorm een platte schijf. Laat het deeg een kwartier rusten met een theedoek erover heen.

En ga nu net als bij bereiding met broodmachine, met de deegroller aan de slag. Platte schijven nog een uurtje onder een theedoek laten staan en bakken maar.

0 reacties: