Ads 468x60px

zaterdag 5 januari 2013

Waarom water goed voor je is

De moeder van mijn jeugdvriendinnetje dronk elke ochtend glas lauw water. Toen vond ik het maar een rare gewoonte. Koud water was nog tot daar aan toe, maar lauw. Nee daar moest ik echt niet aan denken.

En nu zelf moeder van 3 drink ik elke ochtend als eerste 2 glazen lauw water en moet ik altijd glimlachend aan die tijd terug denken. Ik had nog een hoop te leren. Inmiddels schijnt het niet meer uit te maken of het koud water is of lauw. Het enige wat met lauw water gebeurt is dat de stoelgang lekker op gang komt.

Maar waarom nou water?

Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70 % uit water. Dagelijks verliezen we lichaamsvocht en we dienen dit dan ook weer aan te vullen. Met water verwijderen we immers de afvalstoffen uit ons lichaam, regelen we onze lichaamswarmte en transporteren we vitaminen, voedingsstoggen en alle andere mineralen door ons lichaam.

Er wordt aanbevolen om ongeveer 1,5 liter water per dag te drinken. Voedsel dat een hoog vochtgehalte heeft, draagt ook bij aan het op peil houden van de hoeveelheid water in het lichaam. Mensen nemen gemiddeld 1 liter water per dag op via voedsel. De totale minimale hoeveelheid water die men dagelijks moet opnemen is 2,5 liter. Wanneer men genoeg water drinkt en genoeg waterrijk voedsel eet, is dat makkelijk te halen.

Tip: Schaf een waterfilter voor thuis aan, water smaakt dan hetzelfde als bronwater en het is ook nog een vele male goedkoper.

Even 9 redenen op een rij om water te drinken
  1. Gewichtsverlies
    Als je water drinkt ipv calorierijke dranken zoals frisdrank, sap en alcohol voorkom je dat je heel wat calorieën naar binnen werkt. Water heeft geen vet, geen calorieën, geen koolhydraten en geen suiker. Drink voor elke maaltijd een glas water en je zult merken dat je ook niet zoveel eet omdat je al een voller gevoel hebt.
  2. Gezond hart
    Het drinken van een goede hoeveelheid water maakt het risico van een hartaanval lager. Uit een onderzoek dat op 1 mei 2002 geplucieerd werd in de Amerikaanse Journal of Epidemology, kwam naar voren dat mensen die 5 glazen water per dag dronken 41 % minder kans hadden om te sterven aan een hartaanval dan de mensen die minder dan2 glazen water dronken.
  3. Energie
    Zelfs al een lichte uitdroging (van slecht 1 tot 2 % van het lichaamsgewicht) kan leiden tot vermoeidheid, spierzwakte, duizeligheid en andere symptomen. Op het moment dat je dorst hebt, ben je eigenlijk al uitgedroogd. Zorg dus voor een goede inname van water om je de hele dag energiek te voelen.
  4. Genezen van hoofdpijn
    Een ander symptoom van uitdroging is hoofdpijn. Er zijn tal van oorzaken voor hoofdpijn, maar vaak is het een sypmtoom van te weinig water drinken. En deze vorm van hoofdpijn kan dus ook makkelijk worden opgelost.
  5. Gezonde huid
    Het zal niet na één dag goed water drinken gebeuren, maar slechts een week van het drinken van een gezonde hoeveelheid water kan zeer goede effecten op de huid.
  6. Problemen voorkomen met de spijsvertering
    Ons spijsverteringssysteem heeft een goede hoeveelheid water nodig om voedsel goed te kunnen verteren. Genoeg water kan helpen bij maagzuur problemen en water samen met vezels kan constipatie helpen voorkomen.
  7. Reiniging
    Water wordt door het lichaam gebruikt om gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam te transporteren.
  8. Risico op kanker
    Vooral met betrekking op de spijsvertering kan een goede gezonde hoeveelheid water het risico van darmkanker verminderen met 45%. Ook het risico op blaaskanker en mogelijk ook het risico op borstkanker kan verminderen.
  9. Sporten
    Uitdroging kan een ernstige belemmering leveren op sportieve activiteiten. Sporten vereist extra water, zowel voor, tijdens en na het sporten.
Tip: Heb je er moeite mee om aan een gezonde hoeveelheid water te komen. Stel het alarm van je horloge of mobiel in om je er aan te herinneren dat je een glas water moet drinken.




0 reacties: