Ads 468x60px

woensdag 3 april 2013

Vol lof over witlof

Witlof is gezond. Punt.

Of is er toch enige uitleg nodig.

Laten we beginnen dat ze veel vitamine bevatten, waaronder A,B en C. Naast dit zwembaddiploma, is het ook nog eens rijk aan foliumzuur. Foliumzuur heeft een gunstig effect op de darmflora en bevordert ook een gezonde zwangerschap. De mineralen in witlof zorgen op hun beurt voor een goede vochtafdrijving.

Verder kan je witlof ook nog eens makkelijk toepassen in elke dieet. Het is slechts 12 caloriën per 100 gram of 1,1 koolhydraten per 100 gram. En om het feest nog groter te maken, je kan het op heel veel manieren bereiden. Koken, bakken, gratineren of in een salade.

Maar niet alleen maar lof voor de witlof. Witlof wordt geassocieerd met een bittere smaak. Niet iedereen kan de bittere smaak van de witlof waarderen. Dit kun je voorkomen door goed de kern er uit te snijden.

Witlofsalade

Ingrediënten
  • 1 stronkje witlof
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ appel (zoetzuur)
  • ¼ rode paprika
  • ½ eetlepel rozijnen
  • 1 eetlepel walnoten
  • 1 eetlepel uitgebakken spekjes (optioneel)
  • 1 eetlepel zure room
  • 1 theelepel honing
  • Scheutje appelsap
  • Scheutje ciderazijn
  • Scheutje walnotenolie
  • Peper en zout

Bereiding

Was de struikjes witlof. Verwijder de uiteinden. Snij de witlof in smalle reepjes.
Vermeng de witlof met het citroensap zodat de witlof niet bruin wordt.
Schil de appel. Verwijder het klokhuis. Snij de appel in kleine stukjes.
Was de paprika. Snij de paprika in kleine stukjes.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan.

Maak een dressing van de yoghurt, mayonaise, peper, zout en honing (naar smaak).

Meng de witlof, appel, paprika en rozijnen door elkaar.
Meng de dressing door de salade.
Garneer met de geroosterde walnoten.

Tip: Gebakken spekreepjes door de salade maken de salade iets pittiger en nog lekkerder!

0 reacties: